Дали някоя от ваксините срещу COVID-19 е по-ефективна от останалите? Отговор на

...
Дали някоя от ваксините срещу COVID-19 е по-ефективна от останалите? Отговор на
Коментари Харесай

Може ли да се определи коя от ваксините срещу ковид е по-ефективна?

 Дали някоя от ваксините против COVID-19 е по-ефективна от останалите? Отговор на този въпрос дават специалисти пред Асошиейтед прес.

Трудно е да се отговори на този въпрос, защото ваксините не са сравнявани директно в проучвания. Но съгласно специалистите имунизациите си наподобяват по най-важния индикатор - да предотвратяват нуждата от болнично лекуване и смъртните случаи.

" За шанс всички ваксини наподобява ни пазят от тежко протичане на болестта ", казва д-р Моника Ганди от университета на Калифорния, Сан Франциско, която цитира резултати от проучвания на пет ваксини, употребявани по света и на шеста, която към момента се обследва.

Данните от практиката демонстрират, че ваксините, с които се ваксинират милиони хора по света, работят добре.

Въпреки това някои може би си задават въпроса дали някоя от имунизациите не е по-добра от другите, откакто резултатите от проучванията демонстрират разнообразни равнища на успеваемост. Проблемът тук е, че пробват да съпоставят ябълки с круши.

Например проучванията демонстрираха, че двудозовите ваксини на Pfizer и Moderna са 95 на 100 ефикасни за попречване на болестта. Изследванията за тези препарати регистрират дали случаите на COVID-19 са леки, умерени или тежки. Те бяха направени преди разпространяването на тревожните разновидности на новия ковид.

Компания " Johnson & Johnson “ изследва еднодозова ваксина, без да регистрира леките случаи на заболяването. Тази ваксина сподели 66 на 100 успеваемост против умерени до тежки инфекции в огромно интернационално проучване. Само в САЩ, където са публикувани по-малко разновидности на ковид, успеваемостта ѝ е 72 на 100. Най-важното е, че имунизацията защищава от хоспитализация и гибел.

Ваксината на AstraZeneca в две дози, употребена в доста страни, провокира въпроси за точната степен на успеваемост по време на проучванията. Експертите обаче са единомислещи, че тези дози защищава против най-сериозните последствия от болестта.

Хоспитализациите спадат в страните по света, където се правят имунизации, без значение какви ваксини се употребяват. Първият разбор на държавното управление на САЩ на данни от имунизацията измежду чиновниците от първа линия удостовери информацията, че имунизациите на Pfizer и Moderna дават висока отбрана - 90 на 100, против инфекции, без значение дали протичат със признаци или не.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР